< Pro Pelletkachels
waarom we klein blijven!
trademark protected

Pro pelletkachels

Puur Belgische pelletkachels!

registrar

Mijn ervaringen als startende kachelfabrikant in 2014!


Als kleine zelfstandige wil ik mijn ervaring delen, dat is de reden voor deze korte biografie!


Zelfstandig ondernemen? Geneog wilskracht, passie en koppigheid brengt je ver!Ik schrijf of spreek bijna nooit over hoe ik me voel, sterk houden, groot zijn voor klant en kinderen.

Maar soms is teveel , echt teveel.


Schets van wat en hoe ik ermee omging

Ik werkte voor Cosdep Italië, goede band goede samenwerking…..tot ik op 23/02/2014 te horen kreeg dat de fabrikant gestopt is met produceren op 31/12/2013. En dit dan nog van andere fabrikanten van pelletkachels die interesse hadden om samen te werken met mij! Niet van hun zelf. Ik was 400km verwijdert van Cosdep, dus kon wel even snel tot ginds rijden om verhaal te halen. Daar aangekomen, kreeg ik te horen dat ze mij vergeten te verwittigen waren. Mijn bekommernis was niet dat ik zonder werk zou zitten, maar wat met de mensen die van Cosdep een pelletkachel staan hadden in België!  Dus terug naar de beurs in Italië gereden, om te vragen aan leveranciers van Cosdep wat ik zou kunnen kopen bij hun. Veel was eigendom van Cosdep en kon wettelijk enkel via Cosdep Italië worden besteld. Zo b.v. gietijzer, sturingen, …. Wat wel mogelijk was is ventilators, ontstekingen, enz.. Maar dat wilde wel zeggen dat als er een klant zijn brandpot (gietijzer) stuk was, ik tegen die mens moest zeggen dat het helaas niet meer mogelijk was om deze te leveren, gefreesde versie (in België ) koste namelijk 750€, wat veel te duur was om te laten maken.

 

Dus snel beslist om zelf eens te kijken wat het koste om zelf te laten gieten, prijs van giet mal 35.000€, prijs per gietstuk viel wel veel goedkoper uit. Dus dan doen we dat maar! 35.000€ betaald, 4 maanden later eerste gietstukken binnen voor keuring. Deze waren ineens goed, dus mailtje met de vraag of ze 300 stuks zouden kunnen gieten……antwoord, sorry maar de minste gieting die we kunnen doen is 2500 kg = 1100 stuks…. Mal betaald dus moest wel verder!


Toen hulp gezocht om te kijken (wetten, verantwoordelijkheid,…) of we zelf geen pelletkachels zouden kunnen maken, via agentschap ondernemen, zou ik subsidie kunnen krijgen voor onderzoek en ontwikkeling, deze aangevraagd, wel ik zou veel geld terug kunnen krijgen via hun. Dus we gaan ervoor!


Via een plaatselijke metaalbewerker in Lommel , technische tekeningen en ontwerpen op punt gezet, 5 stuks gemaakt via deze ondernemer. De software al wiskundig berekent, dus programmeren, was redelijk snel gebeurt. Toen vroeg ik aan de Vlaamse overheid om een Labo dat mij zou keuren, dat was me beloofd in Mol. "Helaas", was toen ik reeds de toestellen klaar had. Nog niets gebeurt in Mol. Deze moment kreeg ik ook te horen dat als zij het labo ter beschikking stellen, ik ook mijn kennis moest ter beschikking stellen aan de andere Vlaamse ondernemers die interesse hadden! Dat wilde ik zeker niet! Dus enige wat ik kon doen, zelf een gehomologeerd labo aankopen, en  hier laten instaleren (door een Duitse firma), en zelf opleiding van verbrandingslaborant volgen, daar deze cursus 3 jaar in beslag nam, gevraagd aan de leverancier of het mogelijk was een opleiding van hun te krijgen. Dat was geen probleem…ik kreeg 3 dagen uitleg? Dat was in de offerte voorzien! Kostprijs van toestellen en opleiding 32.000€, maar dan had ik zelf mijn gekalibreerd / gehomologeerd labo en met de subsidie van agentschap ondernemen, zou ik toch een % terug krijgen!


Nadat ik onze pelletkachel had afgeregeld, afgesteld, getest en eindelijk voldeed aan de wetgeving, aangemeld als toestel dat voldeed aan de EU CE norm. Daar kreeg ik te maken met ECO-Design (controle op conformiteit), deze mensen vertelde me dat er een nieuwe wetgeving op weg was en kreeg daar een copy van. En ik moest een toestel binnen brengen bij een erkend labo door de overheid, ter controle van wat mijn onderzoek en labo testen. Maar er was toch geen labo in België, was dadelijk mijn antwoord. Blijkbaar mocht certificerend labo niet het controle labo zijn, en is er mij nooit dit labo ter beschikking gesteld! Dus moest ik een pelletkachel gaan instaleren in hun labo. Kostprijs 4.750€ voor keuring van bouwveiligheid, en rookgas analyse. Electrische keuring 11.700€, maar ik kon toch genieten van subsidie en ik wilde echt mijn klanten van Cosdep niet in de koude laten zitten, dus we gaan door. Na de keuringen, eindelijk het nodige papiertje dat ik kon beginnen met produceren en verkopen van mijn pelletkachels! Het is ondertussen al 28/11/2014.


Toen kwamen de mensen van agentschap ondernemen kijken om de dossier van ontwikkeling af te sluiten, de controleur stelde vast dat het toestel werkte, en trots dat ik was een mooie uitleg van het kunnen gegeven. Ik heb tenslotte als studie bakkerij gedaan! En ben apetrots op wat ik bereikt had!  Dagen na de controle komt er een aangetekend schrijven, met een uitleg van een kleine bijbel dik, die gewoon vertelde…..het toestel dat u heeft werkt, dus is geen ontwikkeling meer! Dat is dan ook de reden dat uw subsidie bedrag 0€ is!


Door mijn onwetendheid en mijn trots ben ik dus deze subsidie verloren, ik had nooit het ontwikkelde/ werkende product mogen laten zien! Want dan is ontwikkeling afgehandeld en subsidie verloren, ik had zelf uitgeteld dat het een slordige 85.000€ zou zijn die ik terug zou krijgen van de volledige ontwikkeling. En had er ook op gerekend om dit bedrag ongeveer terug te krijgen in mijn financieel plan. Dus tekort aan gelden, daar dient een bank voor en gingen om een lening. Bedrag dat ik wilde lenen 50.000€. Genoeg om de eerste productie op te starten, verdict van de bank “helaas Mario, wij kunnen niet meegaan in dit verhaal, de sector die u betreed verkeerd in nood. Het hoofdkantoor ING Brussel, werkt dus niet mee aan uw project”


Dus de eerste productie kon ik enkel 10 stuks betalen, deze laten lazeren plooien, productie was klaar voor verkoop, maar er werd ongelooflijk veel interesse getoond door mijn metaalbewerker, die er op stond om een toestel met elektronica en sturing in zijn werkplaats te plaatsen. Om te laten zien wat ze maakte voor hun klanten. Daar ikzelf achterdochtig werd door de overdreven belangstelling, besloot ik om dit niet te doen, wel alles wat ze maakte in een toestel te steken, zo kon hij toch laten zien wat ze maakte! Enkele weken  later een telefoontje van de leverancier van mijn sturing, hij had telefonisch contact gehad met een Belgische firma uit Lommel die interesses had in mijn sturing! En of ik samenwerkte met hun?  Ik heb toen verteld wat ik dacht dat er aan de hand was. En dat mijn software nooit is vrijgegeven. Want met een sturing zonder software, heb je een domme printplaat die niets kan, En daar ikzelf de software ontwikkeld had, overtuigd was dat deze nooit ergens is gekopieerd of dergelijk zat ik nog vol vertrouwen dat ze er nooit iets mee zouden kunnen! Zelfs al hadden ze een printplaat van mijn sturing! Op een gegeven moment kom ik binnen bij de leverancier van de kabelboom, zie ik een sturing, toetsenbord in de etalage van dat bedrijf liggen. Ik stelde dadelijk de vraag, “ hoe kom jij aan mijn printplaat?” . bleek die binnengebracht te zijn door de metaalbewerker uit Lommel. Om deze na te maken en letterlijk te kopiëren. Blijkbaar heeft de ondertussen ex-leverancier van de metaalbewerking, een volledige sturing “geleend” om te laten namaken! Maar de software zou er toch nooit opstaan. Ik heb de sturing mee terug naar mijn atelier genomen, nagezien van welke datum en/of er software er op zou staan van mij. Blijkbaar had die dus alles mee dit was een volledig geprogrammeerde versie! Gelukkig had ik een beveiliging voorzien, dat collega’s niet zomaar copy paste kunnen doen! Maar zoals ikzelf ook weet alles is te hacken!


Daar zat ik een volledig product ontwikkeld maar geen metaalbewerker meer. Op zoek naar andere, maar ik krijg overal dezelfde reacties, helaas Mario , als wij voor u werken, gaan 2 andere producenten van kachels weg bij ons, dit zou betekenen dat we mensen moeten ontslaan en dat willen wij vermijden! Maar er zijn oplossingen, wij werken samen met buitenlandse metaalbewerkers in CZ. Die kunnen probleemloos voor u deze handelingen en producten maken! Maar…..ik wilde een Belgische pelletkachel…made in CZ? Nee, dank u wel!


Op  een dag zat ik achter mijn bureau en stond er voor mijn atelier een vrachtwagen te wachten , met het opschrift MTB (metaal technieken Lommel) Lommel adres opgezocht via internet, gebeld of zij voor de 2 andere kachelfabrikanten werkte.  Daar werd me duidelijk gemaakt dat ze in het verleden voor een Nederlands bedrijf hadden gewerkt maar dat ze de samenwerking hadden stopgezet. En ik mocht een binnenkomen met mijn technische tekeningen, om te zien of het mogelijk is dat ze het kunnen fabriceren. Na een onderzoek door hun, de mededeling dat ze het kunnen, en een richtprijs wat het zou gaan kosten om kleinere aantallen te produceren. Ik kreeg achteraf ook een werkblad met gemaakte kosten, werkuren, machinekosten, enz. … Ik had ondertussen ook mijn ervaring daar medegedeeld over mijn vorige metaalbewerker, en de toenmalige eigenaar  (de Vader) had ongeveer hetzelfde meegemaakt, dat schepte natuurlijk een band. Maar de prijs was ook ineens 300€ meer dan ik betaalde bij de EX- metaalbewerker, daar ik echt alles mocht zien van de huidige metaalbewerker, wist ik dat de vorige gewoon prijs gemaakt had met de intentie om mijn product afhandig te maken, en dat deze firma een pak meer omzet en kapitaal had dan ikzelf zou ik nooit winnen van de EX-leverancier.


MTB Lommel dacht ook mee verder over de handling voor hun en stelde me enkele aanpassingen voor zodat het voor hun makkelijker zou zijn. Ik heb vol vertrouwen in hun en laat ze dan ook de vrije hand in handling. Maar het tofste moest nog komen, daar de vorige leverancier maanden nodig had om iets te produceren, hebben zij het in 6 weken gedaan. Wat voor mij een zegen was, ik zat ondertussen zonder pelletkachels, wel een massa onderdelen, maar geen metaalstructuur. Na de 2 de bestelling krijg ik van hun een voorstel om grotere aantallen te produceren, maar dat ik uitstel krijg van betaling, naargelang ik zou kunnen betalen… Dus eigenlijk speelde zij voor bank voor mij en gaven mij krediet zonder extra %. Dat ontroerde me zo hart, dat er toch nog menselijk kon worden gehandeld en dat er nog mensen zijn die werken zoals ikzelf, mondeling en in vol vertrouwen. Zij werken dus nog steeds aan alle metalen die hier geleverd worden.

 

Nu begrijpen veel ondernemers niet waarom ik niet wil groeien, zo een goed product, produceren en exporteren, en dikke winsten maken. Dat is wat ik met mijn toestellen zou kunnen bereiken, ook agentschap ondernemen wil me stimuleren om te exporteren, maar waarom zou ik risico nemen, om het BIP of BBP omhoog te krijgen, ik doe wat ik graag doe, en toen ik hulp kon gebruiken, was er ook niemand die mij kwam helpen bij hun eerder tegenwerken. Dat is de reden dat ik niet lever aan andere winkels, andere landen. Ik weet dat dat ongelooflijk klinkt dat een ondernemer normaal onderneemt om rijk te worden, maar als je gelukkig bent met wat je doet en hebt, tevreden klanten hebt, is de rest toch bijzaak! Ik ben nog steeds van de overtuiging dat samenwerking meer opbrengsten geeft, dan tegenwerking! Ook al ben ik klein ik ben nog steeds de Enige Fabrikant in België die pelletkachels volledig fabriceert IN België! En als ik vele mag geloven heb ik een gave met handigheid en kennis van sturingen voor biomassa verbranding! Wel maak er gebruik van!


En kijke het resultaat, ik heb tevreden klanten en ik ben tevreden. En trots op ons TOP product!

Openingsuren:

Dinsdag en vrijdag van 14.00u tot 18.00u

Zaterdag van 10.00u tot 14.00u

of op afspraak op 0483/359.399 (wij wonen aan de winkel)

atelier

Bankei 6-8

2490 Balen


0483/359.399

Alle afbeeldingen zijn Copywright beschermd, ook de naam Pro-pelletkachels geen enkele foto of tekst mag dan ook gecopieerd worden zonder schriftelijke toestemming van onze zijde!

service en garantie voorwaarden

copy1